Regnbågspanelen är en nystartad panel där Sveriges befolkning uttrycker sina åsikter om samhällsfrågor, reklam, och produkter. Medlemmarna deltar varje månad i Internetbaserade enkäter där olika områden ställs.
Gedeon Design gjorde profil, logotype och websidesdesignen.
Jag har under en längre tid velat göra någonting ”analogt” på nätet. Oftast blir formgivningen anpassad till det ramverk som dynamisk data och interaktion kan kräva. Till arbetet med Regnbågspanelen inspirerades jag av illustratören David Fullarton. Ett, till synes, snabbt ihopplockande av olika papper, tejp och illustrationer blandas med finurliga, handskrivna texter.
Logotyp
Ursprungsuppdraget var att göra en logotyp för Regnbågspanelen. Det mest utmärkande var och är förståss Regnbågen i namnet. Panelen ska även kännas kul och attraktiv att vara med i så något flödande, poppigt och naturligtvis färglatt skulle vara passande.
Skisser
Efter en del skissande på papper med en handskriven stil tog jag klivet vidare med att använda en antikva med kursiv stil. Mitt första försök ledde till att jag gav upp den planen. Strax halkade jag in på den ”surfiga”, flödande stil som det sedan blev.
Färgvalet skulle avspegla hbt-bakgrunden utan att återigen använda den vanliga regnbågspaletten. En gul-mättad, varm, leksaksfärgskala växte fram.
Ursprungstextningen upplevdes som en aning svårläst och justeringar gjordes för att förbättra läsbarheten.
Regnbågspanelens logotyputveckling
Regnbågspanelen – Tyck och Tryck
Illustrationer
För att nå upp Davids sköna stil krävdes det även minst en illustration. Efter ett par prov bestämdes det att man inte skulle ha en person med på bild då vi inte kunde veta om panelmedlemmen var en man eller kvinna. Istället blev det en neutral hand med en domartavla.
Det kan ju trots allt vara intressant att se de första skisserna även här. Så håll till godo.
Regnbågspanelen- Första illustrationen
För mycket ”man” kanske. En lite mer ”neutral” person kanske kunde fungera?
Regnbågspanelen- Andra illustrationstestet
Banner
En banner kan man se som en liten trailer för själva webbsidan. Eller ett litet komprimerat fönster där bara det viktigaste ska läcka ut. Den ska inte störa men ändå sticka ut så pass att man ser den i mediabruset och att man vill klicka på den.
Webbsitedesign
Så hur blev då själva sidan till sist?
Den till synes slarvigt ihopsatta stilen kräver mycket tid och kännedom om fotoredigering och webbutveckling. Slutprodukten blev en halvstatisk sida med underinformation presenterad på boksidor ur ett anteckningsblock.
Webbsidan för Regnbågspanelen
Regnbågspanelen – Webbundersida
Besök sidan
Klicka här för att komma till Regnbågspanelen.